Brouwproces bier

BROUWPROCES BIER

Hoe brouw je bier?

Het brouwproces van bier kent 9 stappen.

Het brouwproces is voor elk bier uniek. Het brouwproces is gebaseerd op de grootte, de hoeveelheid en het type van de gebruikte ingrediënten, en het gewenste resultaat voor het bier dat gebrouwen wordt. Aan het eind van deze 9 stappen heb je een volmaakt biertje dat gedronken kan worden, maar dit kan wel enkele weken duren. Hieronder wordt het brouwproces beschreven.

Stap 1. Schroten

Het brouwproces van bier begint met het schroten van de mout. De mout wordt in een mixer gedaan en tot de juiste grootte gemalen, niet te grof en niet te fijn. Dit is een belangrijke stap in het brouwproces, aangezien de moutgrootte een aanzienlijk effect kan hebben op de kwaliteit van het bier.

Brouwproces-Schroten

Stap 2. Maïschen

De mout gaat in een ketel met brouwwater, en wordt gemalen om het beslag te verkrijgen. Tijdens het maischen wordt de temperatuur stap voor stap opgevoerd. Enzymen in de mout worden bij elke temperatuurstap geactiveerd. De enzymen breken zetmeel af in dextrine, maltose en glucose. Dit maischproces is van cruciaal belang om een goede schuimkraag in het bier te verkrijgen. Het maischen stopt bij 80 graden omdat dan de enzymactiviteit stopt.

Brouwproces-maïschen

Stap 3. Filteren

Het beslag gaat dan door een filterproces waar de vloeistof wordt gescheiden van de vaste bestanddelen. De heldere zoete vloeistof wordt ‘wort’ genoemd. De vaste bestanddelen, ook wel bierbostel genoemd, blijven over.

Brouwproces-filteren

Stap 4. Koken

Nadat het wort is gefilterd en geklaard, wordt het gekookt. Dit kan tot anderhalf uur duren en dient twee doelen: het doden van bacteriën en het verwijderen van ongewenste vluchtige verbindingen uit het wort. Op dit punt in het proces wordt ook hop toegevoegd. Het hangt van het gebruikte type hop af of deze aan het begin of aan het einde van het koken wordt toegevoegd.

Brouwproces-koken

Stap 5. Whirlpool

De whirlpool centrifugeert alle hop- en eiwitresten uit het wort.

Brouwproces-whirlpool

Stap 6. Koelen

Nadat het wort gekookt is, wordt het zo snel mogelijk afgekoeld om de kans op de vorming van schimmels en andere bacteriën in de vloeistof zo klein mogelijk te maken. Het wort kan worden gekoeld door het door een platenkoeler of een warmtewisselaar te laten lopen. Deze hebben een groot oppervlak waar de vloeistof doorheen stroomt, waardoor het snel kan afkoelen.

Brouwproces-koelen

Stap 7. Gisten

Zodra het wort klaar is, gaat het in een andere tank, waar gist wordt toegevoegd. De gistcellen zetten de aanwezige suikers om in alcohol en koolzuurgas. Hygiëne is van cruciaal belang tijdens dit proces, vooral bij het toevoegen van de gist.

Brouwproces-gisten

Stap 8. Lageren

Tijdens het lageren, dit kan enkele weken in beslag nemen, rijpt het bier. Dit is erg belangrijk omdat er nog allerlei processen afspelen die de smaak van het bier kunnen verbeteren. Je moet het bier niet te kort laten lageren, dan bevat het vaan diacetyl dat een boterachtige smaak en geur heeft. Tijdens het lageren kan er soms nog extra hop worden toegevoegd om zo een extra hoparoma te krijgen, dit wordt dryhopping genoemd.

Brouwproces-lageren

Stap 9. Afvullen/ Bottelen

Op dit punt is je bier klaar om afgevuld te worden in flessen, blikken of vaten. Maar voordat je dat doet, kun je besluiten om tijdens het afvullen extra suiker en gist toe te voegen. Dit heet hergisting in de fles. De bedoeling is om het bier extra smaak te geven en het langer houdbaar te maken.

Brouwproces-bottelen

Zo, dit was in het kort een uitleg over het brouwproces. Wil je onze bieren proeven, kijk dan eens in onze bier shop!

Meer weten over Jake’s Beer? Volg ons op Instagram!