Biernieuws - persCompetitionEuropean Beer Challenge medailles Jake’s Beer

Internationale erkenning voor Vughtse en Bossche bierbrouwers

Ze zijn nog geen jaar actief, maar worden nu al internationaal onderscheiden voor hun beide bieren. De jonge Vughtse bierliefhebbers Jan Janssen (24), Didier Heemskerk (24) en Kees Janssen (26) gooiden met hun Jake’s Beer hoge ogen tijdens de European Beer Challenge. Daar werd de Blondina in de categorie ‘Belgian Blond Ale’ beoordeeld met een gouden medaille. In de categorie ‘Belgian Style IPA triple’ behaalde de Tripa een zilveren medaille. “Dat is een prachtige bevestiging dat we goed bezig zijn”, stelt het drietal.

De drie Vughtse bierliefhebbers vonden elkaar vorig jaar in het streven om unieke bieren te gaan brouwen. Dat doen ze onder de naam Jake’s Beer, met grote letters JK als blikvanger op het etiket. De bieren worden gebrouwen bij BeerSelect in het Belgische Gent. Daar is inmiddels 6000 liter van de frisse Blondina gebrouwen en nog zo’n zelfde hoeveelheid van de wat zwaardere Tripa gebotteld. Beide bieren ontstonden na uitgebreide proefsessies met de brouwers. Die wilden nadrukkelijk met onderscheidende bieren op de markt komen. “Het is onze ambitie om uiteindelijk met een serie goede bieren te komen, waarbij we voor ieder wat wils hebben”, klinkt het eendrachtig. Alle drie de mannen hebben een fulltime baan en zien hun bieractiviteiten nog vooral als een hobby. “Maar daarmee zeggen we niet dat het geen serieuze bijverdienste mag worden.”

Flesjes opgestuurd

Voor de deelname aan de European Beer Challenge 2022 werden drie flesjes Blondina en drie flesjes Tripa naar London opgestuurd. Deze zijn uitgeschonken en geproefd door een vakjury en vervolgens beoordeeld met goud, zilver, brons of géén score. “Er hebben meer dan duizend bieren aan meegedaan”, weten de Vughtse broouwers. “Wij weten dat alle grote brouwerijen hiervoor inschrijven.” Tussen bekende namen als Affligem, Gulpener en Hertog Jan hield Jake’s Beer zich uitstekend staande. “Dat is een mooie erkenning, nadat we ook op de app Untappd al veel positieve feedback hebben gekregen.” Het sterkt de drie alleen maar in het idee dat ze goed bezig zijn: “We hadden niet verwacht dat we ons bier binnen een jaar al als ‘awardwinnend bier’ kunnen presenteren.”

Ambities na de European Beer Challenge medailles van Jake’s Beer

Jake’s Beer is in Vught uitsluitend verkrijgbaar bij café Oud Zuid aan het Marktveld. Het bier is niet in de supermarkten of slijterijen te vinden. Wél is het mogelijk om bierpakketten met eigen kratjes, glazen en openers te bestellen via de webshop op www.jakesbeer.com. Jan, Kees en Didier hebben nog volop ambities met hun bier: “We zouden het graag van de tap willen.” Stiekem wordt ook al gedacht aan een derde bier. Dat zal nog geen alcoholvrij bier worden: “Wij vinden dat bier wel een beetje alcohol moet bevatten”, aldus de makers. “Maar met een 0,0 kom je misschien wel weer gemakkelijker binnen bij evenementen.”

Benieuwd hoe de prijswinnende bieren smaken? Bestel ze gelijk in onze bier shop!

European Beer Challenge medailles Jake’s Beer