Biernieuws - bierIngrediënten Bier

Hoe wordt bier gemaakt?

Bier is gemaakt met vier basis ingrediënten:

Ingrediënten bier

  1. Water
  2. Mout
  3. Hop
  4. Gist
  1. Water

Bier bestaat voor het grootste gedeelte uit water, meestal meer dan 90%. De samenstelling van water kan wel eens verschillen per regio. Er zijn gebieden met kalkrijk water en gebieden met juist heel zacht water. Tegenwoordig is water behandeld zodat het overal hetzelfde smaakt. Het grote voordeel hiervan is dat je steeds een constante kwaliteit van het bier hebt.

  1. Mout

Mout is een bewerkt graan. Het zetmeel uit het graan wordt tijdens het brouwproces omgezet in suikers. Het graan zorgt onder meer voor de kleur van het bier, heeft effect op de schuimkraag en is van groot belang voor de smaak. Het graan geeft vooral smaken en aroma’s zoals brood, toast, karamel, chocolade en geroosterde bitterheid. Er zijn een aantal algemene moutsoorten zoals pilsmout, karamelmout, rookmout, zwarte mout, zuurmout en chocolademout. Een van de meest gebruikte graansoort voor het brouwen van bier is gerst. Tarwe, haver, rogge, mais en rijst zijn ook graansoorten.

Ingrediënten bier
Ingrediënten bier, granen
  1. Hop

Hop is een echte smaakmaker, het kruidenbuiltje van de brouwer. Het is een van de snelst groeiende planten in de wereld. Hop bevat lupuline, een geel harsachtige poeder. De lupuline zorgt ervoor dat het bier langer houdbaar blijft en geeft het bier een kenmerkende bittere smaak. Je kunt hop in drie soorten indelen, waarbij iedere soort zijn eigen kenmerken en gebruiken heeft:

  1. Bitterhoppen, deze hoppen zorgen vooral voor de bitterheid van het bier.
  2. Aromahoppen, deze zorgen voor de aroma’s in het bier.
  3. Dual purpose hoppen, deze geven bitterheid en aroma’s aan het bier.

 

  1. Gist

Gist vormt de sleutel in het brouwproces, het zorgt er namelijk voor dat de suikers omgezet wordt in alcohol en koolzuur. Sommige gistsoorten zijn ook geur- en smaakbepalend. Er zijn verschillende soorten gisting te benoemen:

– Bovengisting, als je bovengistende gistsoorten gebruikt, dan doen deze hun werk bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Bovengistende bieren hebben over het algemeen uitbundigere aroma’s.

– Ondergisting, als je ondergistende soorten gebruikt, zakt de gist naar de bodem. De gistcellen voelen zich het beste bij temperaturen tussen de 2 en 12 graden. Ondergistende bieren hebben over het algemeen iets minder aroma’s.

–  Spontane gisting, waarbij het wort blootgesteld wordt aan de buitenlucht. De gisten die overal om ons heen zijn bevruchten het wort en zetten dan de aanwezige suikers op hun plek. Nadat het wort is blootgesteld aan de gisten in de buitenlucht wordt het wort opgeslagen in houten vaten.

– Gemengde gisting, is een combinatie van hoge gisting met bijvoorbeeld melkzuurbacteriën. Dit geeft een bijzonder rijke smaak met een zure ondertoon.

Hergisting op fles kan ook gebeuren. Dan wordt bij het bottelen een beetje extra suiker en gist toegevoegd en begint het gistproces opnieuw, maar dan in de fles. De smaak van het bier kan zich hierdoor extra ontwikkelen en het bier blijft ook langer houdbaar.

Bier kan naast deze vier basis ingrediënten op smaak worden gebracht met kruiden. Honing, gruit, koriander, fruit en gagel zijn hier voorbeelden van.

Bekijk onze bieren in de bier shop! Meer weten over Jake’s Beer? Volg ons op Instagram!