Biernieuws - bierBrouwproces bier

Hoe brouw je bier?

Het brouwproces van bier kent 9 stappen.

Aan het eind van deze 9 stappen heb je een volmaakt biertje dat gedronken kan worden, maar dit kan wel enkele weken duren. Hieronder wordt het brouwproces beschreven.

 

Stap 1. Schroten

Brouwen-Schroten
Het brouwproces begint met het schroten van de mouten. De mout wordt in een mixer gestopt en zo op de juiste grootte vermaalt. Het is hierbij van belang dat je de mout niet te grof, maar ook niet te fijn maalt. Dat kan namelijk problemen opleveren later in het proces.

 

Stap 2. Maïschen

Brouwproces-maïschen

Na het schroten gaat de mout in een ketel met brouwwater, dit samen vormt het beslag. Bij het maïschen wordt de temperatuur stap voor stap verhoogd, elke stap in temperatuur activeert de enzymen uit de mout. De enzymen breken het zetmeel af tot dextrine, maltose en glucose. Tijdens het maïschen wordt de basis gelegd voor een goede schuimkraag van het bier. Het maïschproces stopt bij een temperatuur van 80 graden omdat dan de enzymwerking eindigt.

 

Stap 3. Filteren

Filteren
Daarna wordt het gefilterd. Tijdens het filteren wordt de vloeistof gescheiden van de vaste bestandsdelen. De heldere zoete vloeistof wordt het wordt genoemd. De vaste bestandsdelen, ook wel bierbostel genoemd, blijven over.

 

Stap 4. Koken

Brouwen-koken
Het wort wat over is gebleven uit de filtratie wordt nu gekookt, dat kan tot anderhalf uur duren. Door het koken worden bacteriën gedood en verdwijnen ongewenste vluchtige verbindingen. Ook wordt tijdens het koken de hop toegevoegd. Het ligt aan welk soort hop je gebruikt om het aan het begin of het eind van het kookproces mee te koken.

 

Stap 5. Whirlpool

Whirlpool
De whirlpool centrifugeert alle hop- en eiwitresten uit het wort.

 

Stap 6. Koelen

Brouwproces-koelen
Dan wordt het wort gekoeld, dat doen ze door het door een platenkoeler of warmtewisselaar te doen. Door het grote oppervlak verliest de vloeistof zijn warmte en koelt het snel af. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurd om de kans op schimmels of andere bacteriën zo klein mogelijk te houden.

 

Stap 7. Gisten

Bier-brouwen-gisten
Het wort beland nu in de gisttank, waar het gist wordt toegevoegd. De gistcellen zetten de aanwezige suikers om in alcohol en koolzuur. Hygiëne is van groot belang bij het brouwen van bier, zeker rondom het gistingsproces.

 

Stap 8. Lageren

Brouwproces-lageren
Tijdens het lageren, dit kan enkele weken in beslag nemen, rijpt het bier. Dit is erg belangrijk omdat er nog allerlei processen afspelen die de smaak van het bier kunnen verbeteren. Je moet het bier niet te kort laten lageren, dan bevat het vaan diacetyl dat een boterachtige smaak en geur heeft. Tijdens het lageren kan er soms nog extra hop worden toegevoegd om zo een extra hoparoma te krijgen, dit wordt dryhopping genoemd.

 

Stap 9. Afvullen /. Bottelen

Bottelen
Het bier is klaar om in flessen, blikken of fusten te worden afgevuld. Het kan zijn dat een brouwer ervoor kiest om tijdens het afvullen extra suiker en gist toe te voegen. Dan komt er opnieuw een gistingsproces op gang, dat wordt hergisting op fles genoemd. Met de bedoeling om het bier hierdoor extra smaak te geven en langer houdbaar te maken.

 

Zo, dit was in het kort een uitleg over het brouwproces. Wil je onze bieren proeven, kijk dan eens in onze bier shop!

Meer weten over Jake’s Beer? Volg ons op Instagram!