Biernieuws - bierBierproeverij

Bierproeverij

Het is ontzettend leuk om samen met vrienden een eigen bierproeverij te organiseren. Dat kan een proeverij bij iemand thuis zijn, maar het kan ook online via bijvoorbeeld Microsoft Teams. Een proeverij hoeft niet moeilijk te zijn om te organiseren, het begint met een plan. Wie wil je uitnodigen, wanneer, een locatie (of online) en het aantal bieren. Dat zijn de belangrijkste benodigdheden voor een perfecte avond!

De juiste ruimte voor een bierproeverij

Het belangrijkste van de ruimte is dat deze afgestemd moet zijn op het aantal deelnemers. Iedereen moet voldoende ruimte hebben voor het glaswerk en om aantekeningen te maken. Verlichting is bij een bierproeverij ook belangrijk, om de juiste kleur van het bier te bepalen.

Aantal speciaal bieren

Het aantal bieren bepalen voor een proeverij op een avond is lastig. Zes tot acht bieren op een avond is prima, meer bieren kan ervoor zorgen dat de smaakpupillen dan verzadigd raken. Het proeven van 6 tot acht speciaal bieren zal ongeveer anderhalf tot twee uur duren.

Welke bieren voor een bierproeverij?

Voor een proeverij kan je een thema kiezen, bijvoorbeeld Duitse bieren of trappistenbier. Je kan ook een thema selecteren op bierstijl. Kies voor blond bieren, IPA-bieren, Tripel bieren of andere bierstijlen. Voor een beginnende bierdrinker is een thema op bierstijl aan te raden. Zo leer je meerdere bierstijlen beter te herkennen. Als je al een gevorderde bierdrinker bent zou je ook zes tot acht bieren van een bierstijl te drinken op een avond, bijvoorbeeld zes blond bieren. Zo kan je ervaren hoeveel variatie er binnen een bierstijl kan zijn.

Als je eenmaal een thema hebt gekozen, moet je bepalen in welke volgorde je de bieren gaat drinken. Dit is essentieel voor een goede bierproeverij. Begin altijd met de lichtste variant met de laagste smaakintensiteit en bouw dit op naar het zwaarste bier met de hoogste smaakintensiteit. Als je namelijk eerst begint met een hoog alcoholisch bier met heel veel bitter en daarna een licht bier gaat drinken, is de kans groot dat je een deel van de smaken mist.

bierproeverij-speciaal-bier
Speciaal bier mix, blond bier en Tripel-IPA bier.

Voorbereiding voor de bierproeverij

Het is van belang dat je een goede voorbereiding doet voor de bierproeverij. Als je een online bierproeverij organiseert, moet je de bieren naar de deelnemers sturen. Als je een bierproeverij thuis organiseert moet je zorgen dat de bieren op de juiste temperatuur komen. Gouden regel hierbij is dat je het bier niet kouder drinkt dan het alcoholpercentage. Bijvoorbeeld ons blond bier is 6,5%, die drink je dus op 7 graden (koelkasttemperatuur).

Op een bierproeverij schenk je geen volle glazen, dan kan er na twee bier niet meer serieus geproefd worden. Ideaal is een klein proefglas, maar als je geen proefglas hebt kan je ook een normaal bierglas gebruiken. Schenk per glas zo’n 10 cl in. Je kan de glazen omspoelen nadat je een bier hebt geproefd.

Chips, kaas of andere hapjes zijn bij een proeverij niet aan te raden. Dit zal je smaak beïnvloeden en hierdoor kan je niet meer goed proeven. Voldoende water, een droge cracker of een stukje stokbrood zullen je helpen het smaakpalet te reinigen. Water drinken tijdens de bieren is verstandig.

Geef de bieren een score

Bij een bierproeverij wil je graag je bevindingen opschrijven. Zo kun je later altijd terugkijken of het bier lekker was en of het voor herhaling vatbaar is. Untappd is een app om bieren in te checken en een rating te geven. Je kan aangeven welke smaken je proeft en waar je het bier hebt gedronken. Als je echt goed wilt proeven, regel dan iemand die buiten het zicht de bieren inschenkt. Zo ben je helemaal op je zintuigen aangewezen.

Wil je onze bieren gebruiken voor de bierproeverij? Kijk dan eens in onze bier shop!
Meer weten over Jake’s Beer? Volg ons op Instagram!