Bierstijl blond bier

Blond bier, een traditionele bierstijl

De bierstijl blond bier is een klassieker. Waar je ook in een café of restaurant komt, ze hebben altijd wel blond bier op de tap en fles! België is de grondlegger van blond bier, daar werd het voor het eerst gebrouwen en gedronken. Blond is een zeer toegankelijk bier dat vaak zoete, fruitige en/of kruidige tonen bevat. Het alcoholpercentage van blond ligt vaak tussen de 6 en 7,5%. Blond bier is een perfecte eerste stap voor het ontdekken van het smaakvolle profiel van speciaal bier!

De geschiedenis

Blond bier werd als variant op dubbel bier gebrouwen. Aangezien sommige mensen vroeger niet van donker bier hielden, gebruikte de brouwers een blekere mout om bier te brouwen. Blond bier kent zijn naam dan ook aan de mooie goudgele kleur, wat onmiskenbaar is voor dit bier. Tegenwoordig is blond bier een bierstijl dat niet meer te missen is en die elke brouwer wel in zijn assortiment heeft.

Brouwproces blond bier

In principe wordt blond bier bovengistend gebrouwen. Ondergistende blonde bieren worden namelijk doorgaans pils genoemd. Blonde bieren worden vaak gemaakt met lichte moutsoorten, zoals pilsnermout. Blond bier verschilt op 3 vlakken van pils. Ten eerste is het bovengistend; pils is ondergistend. Ten tweede smaakt blond bier zoeter en fruitiger. Het derde verschil is het gebruik van hop. Blond bier bevat minder hop dan pils, waardoor het ook minder bitter smaakt. Kom meer te weten of het brouwproces!

De mooie kleur van blond bier

De kleur is licht blond tot goudkleurig. Vaak is het bier helder, maar het kan ook mistig zijn tot een lichte troebeling hebben. Normaliter heeft blond bier een stevige en romige schuimkraag. Het bier heeft een normaal tot hoog koolzuurgehalte.

Kleur bierstijl blond bier

De geur en smaak van deze bierstijl

Blond kenmerkt zich door zijn zoete, fruitige en soms wat kruidige aroma’s. Hoparoma kan bij blond bier aanwezig zijn maar zal niet overheersen. De fruitige geur kan uiteenlopen van citrusachtig tot tropisch fruit. Toevoegingen van kruiden, met name koriander, komt vaak voor bij blond bier maar is zeker geen vereiste om te brouwen. De smaak van blond bier heeft vaak iets van zoets, fruitig en heeft een lichte bitterheid. De bitterheid is altijd in balans met de zoetheid. Je drinkt deze bierstijl het beste tussen 6 en 8 graden.

Jake's Blond bier

blond-bier
2.50
Dit helder goud speciaalbier is een bier dat voor iedereen toegankelijk is. Een aanwezige frisse nasmaak maakt dit bier een echte dorstlesser. De smaken van de granen blijven mooi hangen en door de bittere finish van de hop maakt dit een lekker fris bier. Met fruitige tonen in dit speciaalbier is het niet zomaar een standaard blond bier. Enjoy Jake’s!

Bier en foodpairing

Door de toegankelijkheid en soepele smaken van blonde bieren is het met veel gerechten te combineren. De zoete, fruitige en lichte bitterheid is een mooie gelegenheid om helemaal los te gaan met foodpairing. Bepaal de intensiteit van het gerecht om de bier-spijs combinatie tot een succes te maken. Bepaal ook of je juist een smaak wilt versterken door een blond bier erbij te serveren of juist het gerecht wilt afzwakken van smaak. Enkele bier-spijs combinatie met blond bier zijn witvis, vette vis (zoals zalm) en pasta’s.

Algemene kenmerken van blond bier

Alcoholpercentage: 6,0 – 7,5%%
Kleur: 7-14 EBC
Bitterheid: 15-30 IBU
Gisting: Bovengistend
Glas: Tulp- of Trappistenglas
Serveertemperatuur: 6 – 8 graden Celsius
Bier/spijs combinaties: Witvis, Vette vis, pasta’s

Ben je benieuwd naar al onze producten? Kijk dan eens in onze bier shop!
Meer weten over Jake’s Beer? Volg ons op Instagram!